Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Θ Κουρεμπες(προεδρος ελγα) - Απο τέλος Ιουνίου και μετά, θα ελεγχθει το θεμα των αποζημιώσεων για τις ζημιες στα ροδακινα απο τη βροχοπτωση του 2017.

Ενιαίο ασφάλιστρο στα φυλλώδη λαχανικά ακόμα και σε περιπτώσεις συγκαλλιέργειας ή διαδοχικών μέσα στη χρονιά φυτεύσεων, φέρνει τροποποιητική απόφαση του ΕΛΓΑ. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «Μάιο αναμένεται να κατατεθεί αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού (λόγω μεγάλων ζημιών το 2017) ώστε να καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων».


Επίσης ο κ. Κουρεμπές τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι από 23/04/2018 μέχρι 25/06/2018 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Υπομέτρο 5.1 που ενισχύει την εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης ζημιών (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα).

Για το θέμα των αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών, λόγω των ζημιών από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι «αφού μπει σε μια κανονική ροή η κατάθεση των αιτήσεων για το Μέτρο 5.1 και «κλείσει» το θέμα του προϋπολογισμού για την πληρωμή του υπολοίπου των αποζημιώσεων του 2017, θα ξεκινήσει ο δειγματοληπτικός έλεγχος του «πακέτου» του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών. Πρέπει πρώτα να ελεγχθούν τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στον φάκελο και μετά θα μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών».
Τροποίηση στο ΦΕΚ
Όσον αφορά την απόφαση (ΦΕΚ με Αρ Φύλου 137), την οποία υπογράφουν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου, για τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» και σε «υψηλή κάλυψη» (θερμοκηπιακές καλλιέργειες) καθορίστηκε μια ασφαλιζόμενη αξία, που αντιστοιχεί στο σύνολο της μέσης αξίας της παραγωγής της καλλιεργητικής περιόδου του έτους ασφάλισης. Ακόμη θα πρέπει επιπρόσθετα για τα δυο προηγούμενα έτη να μην έχει ζητηθεί εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη.

Για τα «φυλλώδη λαχανικά», που αφορούν συγκαλλιέργειες ή και διαδοχικές φυτεύσεις χειμερινών κηπευτικών καθορίζεται μια ασφαλιζόμενη αξία, που αντιστοιχεί στο σύνολο της μέσης αξίας της παραγωγής της χειμερινής καλλιεργητικής περιόδου του έτους ασφάλισης.

,ΠΗΓΗ http://www.agrotypos.gr
Διαβάστε το ΦΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ