Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

«Ξεφεύγει» η κατάσταση: Ακόμα και γιατροί στα νοσοκομεία κόλλησαν ιλαρά!.Ποια τα συμπτωματα και τα μετρα προφυλαξης

Σε νόσο των ενηλίκων τείνει να μετατραπεί στη χώρα μας η ιλαρά, παρότι συγκαταλέγεται στις λεγόμενες παιδικές ασθένειες, και μάλιστα τις μέχρι πρότινος θεωρούμενες ως «ξεχασμένες».
Η επιδημική έξαρση της ιλαράς -όπως χαρακτηρίζεται το κύμα της νόσου στη χώρα μας από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- αφορά πλέον όχι μόνο παιδιά, αλλά και ενηλίκους, ηλικίας 35 έως 50 χρόνων, που

είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.


Μέχρι τώρα, τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 160, όμως εκφράζονται φόβοι ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των ασθενών είναι υπερδιπλάσιος. 
Ανάμεσα δε στα «θύματα» του κύματος ιλαράς περιλαμβάνονται και επαγγελματίες υγείας δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής! Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι «κόλλησαν» ιλαρά - κάποιοι δε εξ αυτών χρειάστηκε και να νοσηλευτούν - μετά την επαφή τους στο πλαίσιο της εργασίας τους με άλλον ασθενή με ιλαρά. Σημειωτέον δε ότι δεν πρόκειται για παιδίατρους ή νοσηλευτές σε παιδιατρικά τμήματα, όπως θα υπέθετε κάποιος δεδομένου ότι η νόσος εμφανίστηκε αρχικά με μεγάλη μεταδοτικότητα σε παιδικούς πληθυσμούς, αλλά για παθολόγους και νοσηλευτές γενικών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, μάλιστα, αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ούτε και οι ίδιοι οι γιατροί δεν... αναγνώρισαν τη νόσο παρά τα συμπτώματα που είχαν, καθώς πρόκειται για μια νόσο που κατά κύριο λόγο τη συναντούσαν μέχρι τώρα στη βιβλιογραφία, και κυρίως οι παιδίατροι.

Η επέλαση της ιλαράς στον ενήλικο πληθυσμό και ίσως στους επαγγελματίες υγείας έχει κινητοποιήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ που ζητεί αρμοδίως από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων να προχωρήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού, ωστόσο όπως συμβαίνει και με τον εμβολιασμό για τη γρίπη κάθε χρόνο, ουδείς περιμένει στην πραγματικότητα... εντυπωσιακά και κυρίως σημαντικά για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα. Κι αυτό διότι ο εμβολιασμός παραμένει επιλογή του ίδιου του επαγγελματία υγείας, χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να διασφαλιστεί πρωτίστως η θωράκιση της δικής του υγείας έναντι λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων αλλά ούτε και των άλλων, συναδέλφων, ασθενών κλπ που θα έλθουν σε επαφή μαζί του.

 
Τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ από την ιλαρά;
Ασφαλείς από την ιλαρά θεωρούνται όσοι ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της ιλαράς και είναι:
- Παιδιά σχολικής ηλικίας
- Ενήλικες που βρίσκονται σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι φοιτητές ή αυτοί που ταξιδεύουν συχνά.
Άτομα που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της ιλαράς και είναι:
- Παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Ενήλικες που δεν θα βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της ιλαράς
- Άτομα με εργαστηριακές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν νοσήσει από ιλαρά κάποια στιγμή στη ζωή τους
- Άτομα με επιβεβαιωμένη ανοσία στην ιλαρά
- Άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1957
Τι πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω αν έχω ανοσία στην ιλαρά;
Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε το βιβλιάριο υγείας σας αν έχετε κάνει το σχετικό εμβόλιο ή αν έχετε νοσήσει από ιλαρά στο παρελθόν. Αν δεν έχετε εμβολιαστεί πρέπει να κάνετε άμεσα το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR). Η ανοσία μπορεί να ελεγχθεί και με εργαστηριακές εξετάσεις, ωστόσο η επιλογή αυτή κοστίζει περισσότερο και θα χρειαστείτε δύο επισκέψεις στο νοσοκομείο. 
Ο εμβολιασμός με το MMR είναι απολύτως ασφαλής και ακόμα και αν έχετε ήδη εμβολιαστεί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν εμβολιαστείτε ξανά.
-------------------------------------------------

  *Διευθυντής Γ΄Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
**Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικού Τμήματος ENHC 

1 σχόλιο:

  1. 1) Αφού πρόκειται μόνο για την ιλαρά, γιατί να κάνουμε τριπλό εμβόλιο;

    2) Πόσο πάει το μαλλί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ