Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Σε ιστορικό χαμηλό η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου από το 1977!.Έντονη ανησυχία προκαλεί τόσο στους επαγγελματίες αλιείς όσο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Έντονη ανησυχία προκαλεί τόσο στους επαγγελματίες αλιείς όσο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, η εξαιρετική χαμηλή στάθμη της λίμνης Πολυφύτου, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει  σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, από το 1977! Ο χειμώνας που πέρασε, οι μικρές υδάτινες εισροές και κυρίως οι μεγάλες ανάγκες άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλονίκης από τη λίμνη Πολυφύτου, έχουν
επιτείνει το πρόβλημα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Νίκος Κουρτίδης, πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων λίμνης Πολυφύτου, η στάθμη της λίμνης έχει πέσει κάτω από 270 μέτρα, που είναι και το ελάχιστο όριο.  Μάλιστα ο ίδιος έχει στην κατοχή του και τα σχετικά έγγραφα, που αναφέρονται στις ποσότητες νερού και την υπεράντληση υδάτων. Αρμόδια για το θέμα είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας , ενώ σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ανάγκη εξοικονόμησης υδάτων. οι ψαράδες της λίμνης , μάλιστα, λένε πως αν δεν βρεθεί λύση εντός 10ημέρου, αυτοί θα κλείσουν τη γέφυρα!
Όπως σημείωσε ο κ. Κουρτίδης , η υπεράντληση υδάτων έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα ψάρια της λίμνης, που ψοφούν από την έλλειψη οξυγόνου. Ο ίδιος είχε συνάντηση για το θέμα με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Πλακεντά και τον περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, ωστόσο όπως τόνισε: «υπεύθυνη είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση. Υπάρχει αδιαφορία, δεν βλέπουν τι μας περιμένει μπροστά μας και έκαναν συμφωνίες 480 εκ. κυβικά νερό για το ΤΕΒ. Στα 98 εκ. για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν είμαστε ενάντια σε αυτά, ο κόσμος πρέπει να ποτίσει.Ωστόσο, έχει κατεβεί τόσο πολύ , μιλήσαμε με ιχθυολόγους, εδώ και 4 χρόνια η περιφέρειά μας δεν έχει ιχθυολόγο . Κάνουμε επανειλημμένες προσπάθειες να φέρουμε έναν ιχθυολόγο, γιατί η Κοζάνη έχει 13-14 λίμνες. Αυτή η υπεράντληση των υδάτων έχει δημιουργήσει τα πρώτα προβλήματα, με αποτέλεσμα να ψοφούν καραβίδες, γριβάδια, γουλιανοί . Αυτό δεν γίνεται εξαιτίας κάποιας ασθένειας, αλλά λόγω του οξυγόνου και της έλλειψής του .
Πριν ένα μήνα όπου έκανε ο ίδιος παρέμβαση,  ήταν στα 110 εκ κυβικά εκατοστά νερό και μέσα σε ένα μήνα η στάθμη του νερού κατέβηκε άλλα δύο μέτρα: » Όταν η στάθμη του νερού κατεβαίνει ένα μέτρο, αυτό σημαίνει 250 κ.ε. νερό . Άρα έχουν κάνει υπέρβαση κοντά στα 600 εκ. κ.ε. επιπλέον νερό, που έχουν διατεθεί, επιπλέον των συμφωνιών που έκαναν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το κόστος άντλησης από τον Αξιό είναι μεγάλο και ο Δήμος Λαγκαδά παίρνει νερό από τη λίμνη Πολυφύτου, αναφέρει μεταξύ άλλων. «Εμείς δεν λέμε να μην ποτίσει ο κόσμος, αλλά ανοίξτε και λίγο τον Ιλαρίωνα, δύο ώρες την ημέρα, να έρχεται και λίγο οξυγόνο στη λίμνη Πολυφύτου», λέει με απελπισία. Οι ψαράδες προτείνουν να ελαττωθεί η άντληση υδάτων από τη λίμνη, ενώ αναρωτούνται  τι θα γίνει αν  ζητήσει ρεύμα η Αθήνα. «Η στάθμη του νερού κατέβηκε κάτω από το 270 . Το πρόβλημα με τα ψάρια είναι πολύ μεγάλο. Εμείς τα λέμε για να ξέρει ο κόσμος. Δεν ξέρω τι το κάνουν το νερό, που το δίνουν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα νερά της Ελλάδος δεν αγοράζονται και δεν πουλιούνται.  Είμαστε σύλλογος με 67 επαγγελματίες ψαράδες στο σύνολο 500 ψαράδων. ποια ανάπτυξης; Φέραμε τόσο συνάλλαγμα στην επαρχία», λέει με απελπισία.
Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό στάθμης από το 1977. Κάθε μέρα η στάθμη κατεβαίνει 10 πόντους, κοντά στα 50 εκ. κ.ε. νερού. Ο ίδιος προτείνει να αδειάσουν οι ταμιευτήρες στη λίμνη, λέγοντας πως αν η πολιτεία δεν λάβει μέτρα και δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα. «Έχω στοιχεία και ο καημός τους είναι πως τα βρήκα τα έγγραφα στα χέρια μου. Κάνουμε έκκληση, αν δεν βρεθεί λύση εντός του δεκαημέρου, θα κλείσουμε τη γέφυρα, θα την καταλάβουμε, για να βρεθεί λύση. Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μας αναγκάζουνε, γιατί είμαστε αγρότες, ζούμε από τη λίμνη», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ