Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Απογοητευτικα τα πρωτα στοιχεια Μόνο 15 αιτήσεις υποβλήθηκαν οριστικά για υπαγωγή στον εξωδικαστικό για επιχειρησεις

Παρ΄ότι το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές για υπαγωγή στον εξωδικαστικό είναι υψηλό, μόλις 15 είναι οι οριστικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την Πέμπτη 3/8/2017, πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας μέχρι και Παρασκευη 11/8/2017 το μεσημέρι.
Αριθμός ιδιαίτερα μικρός, αφού συνολικά έχουν επισκεφθεί και έχουν κάνει login 4.698 ενδιαφερόμενοι.

Ωστόσο από αυτούς μόλις οι 517 έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια, και 354 έχουν ανεβάσει τουλάχιστον 1 αρχείο. Αυτά είναι τα πρώτα επίσημα στοιχεία από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τις πρώτες ημέρες 9 ημέρες λειτουργίας της, από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Σημειώνεται πως αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση (ατομική επιχείρηση) και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
Μια επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό εφόσον αφενός κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2016: είχε οφειλή προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1 Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή άλλο ΝΠΔΔ. Και αφετέρου οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές της είναι μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ.
Εκτός από αυτές τις προϋποθέσεις, η επιχείρηση θα πρέπει επίσης σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να έχει: θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Ο οφειλέτης, που μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ