Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Με χαμηλες τιμες ξεκινησε η συγκομιδη της βιομηχανικης ποικιλιας Βερυκοκα Μπεμπεκου.

Από την Τρίτη (13 Ιουνίου) ξεκίνησε η συγκομιδή στην περιοχή της Κορινθίας βερίκοκων ποικιλίας Μπεμπέκου που πάνε για μεταποίηση όμως οι χαμηλές τιμές προβληματίζουν τους παραγωγούς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας κ. Μιχάλης Βαρδάκας.
Και προσθέτει: «Η φετινή παραγωγή στα Μπεμπέκου είναι μειωμένη στην Κορινθία και Αργολίδα. Η μείωση οφείλεται επειδή τον Μάρτιο, που είναι η εποχή της ανθοφορίας, είχαμε συνεχείς
βροχοπτώσεις. Πάντως η ποιότητα είναι καλή και η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή που ανακοίνωσαν φέτος οι μεταποιητές για το βερίκοκο Μπεμπέκου στην Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα οι τιμές που ανακοινώθηκαν στους παραγωγούς είναι μειωμένες και κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό, όταν την περυσινή σεζόν ήταν στα 34 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα στην Αργολίδα η τιμή παραγωγού είναι στα 28 λεπτά το κιλό.
Για τις ποιότητες που θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση η τιμή εκτιμώ ότι θα διαμορφωθεί στα 18-19 λεπτά το κιλό.
Κάθε χρόνο έχουμε όλο και πιο χαμηλές τιμές και σύντομα αναμένεται να είναι ασύμφορη η καλλιέργεια.
Από τα 30 λεπτά το κιλό αν αφαιρεθούν τα έξοδα και τα εργατικά θα μείνουν καθαρά στον παραγωγό περίπου 15 λεπτά. Κατά μέσο όρο οι παραγωγοί διαθέτουν 10 τόνους βερίκοκα. Μιλάμε για πολύ χαμηλό εισόδημα και ότι βγάζουν οι παραγωγοί θα το πληρώσουν σε αγροτικά εφόδια. Φτάσαμε πια να λέμε ότι δεν συμφέρει πια να παράγεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ