Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ..ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.

Μηνυτήρια αναφορά κατα παντός υπευθύνου για το θεμα του νεου Σχολικού συγκροτήματος στα Γιοτζαλικια της Βεροιας κατέθεσε σημερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βεροιας ο επικεφαλής της παράταξης ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΕΡΟΙΑ Γιαννης Παπαγιαννης.Η αναφορα εχει ως κυρια
θέματα την ύπαρξη των οίκων ανοχής κοντα στο Σχολικό συγκρότημα καθως και την συστέγαση παιδιών Γυμνασίου μαζι με παιδια Λυκείου και για τον πιθανό κίνδυνο Μπουλινγκ και άλλων αξιόποινων πράξεων που ενδέχεται να διαπραχθούν.Με την αναφορά καλούνται ως μάρτυρες Ο Δήμαρχος Βέροιας Ο πρόεδρος του ΔΣ Δημοτικοί και τοπικοί συμβουλοι καθως και σύμβουλοι απο την Δημοτική ενότητα Βέροιας.Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥ ΚΚ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Ιωάννη Μ. Παπαγιάννη, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω
ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου και οιουδήποτε άλλου προσώπου προκύψουν ενδείξεις ποινικής ευθύνης κατά την προανακριτική διαδικασία.

Βέροια, 24 Οκτωβρίου 2016
Αξιότιμε κε. Εισαγγελεύ,

Στη θέση Γιοτζαλίκια στην περιοχή άνωθεν των στρατοπέδων της πόλης της Βέροιας του ομώνυμου Δήμου ανεγέρθηκε σχολικό συγκρότημα το οποίο ήδη παραδόθηκε προς χρήση και εγκαινιάσθηκε η λειτουργία του, στο οποίο αποφασίσθηκε να συστεγάζονται γειτνιάζοντα γυμνάσιο και λύκειο.

Στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης λειτουργίας του ως άνω σχολικού συγκροτήματος έθεσα επανειλημμένα δύο θέματα που άπτονται άμεσα του δημοσίου συμφέροντος, της ασφάλειας των μαθητών καθώς και της πρόληψης και αποτροπής τέλεσης αξιόποινων πράξεων, σε συνδυασμό με ζητήματα παιδείας, ποιότητας σχολικού βίου, δημόσιας τάξης και ηθικής.

Στη Βέροια στο πρόσφατο παρελθόν έχουν λάβει χώρα τόσο ανεξιχνίαστα περιστατικά και τραγικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εξαφάνισης και θανάτωσης ανήλικου μαθητή, δολοφονίας νεαρής κοπέλας, εξαφάνισης εύπορης κυρίας, όσο και εκατοντάδες περιστατικά εγκληματικής ή παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων σχολικής ηλικίας, σχετιζόμενων με συναναστροφές εντός ή περί σχολικών χώρων. Τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού άλλως μπούλινγκ είναι πλέον συνήθη και δεν έχουμε ιδιαίτερες εκτροπές χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών αλλά και των αστυνομικών οργάνων. Είναι διεθνώς, στον ανεπτυγμένο κόσμο, και κοινώς παραδεδεγμένο στους εκπαιδευτικούς κύκλους ότι οι σχολικές, εντός ή περί των σχολικών κτιρίων, συνανστροφές ανηλίκων ατόμων με μεγάλη διαφορά ηλικίας, π.χ. 12χρονη μαθήτρια Α’ Γυμνασίου με 18χρονο μαθητή Γ’ Λυκείου ή ομάδες νεαρών Γ’ Λυκείου με ομάδες ππαιδιών Α’ Γυμνασίου, αντενδείκνυνται εκπαιδευτικά και επιστημονικά.

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη συστέγαση και γειτνίαση γυμνασίου και λυκείου στα Γιοτζαλίκια είναι προφανείς. Από πλευράς νομικής αξιολόγησης οι συναναστροφές αυτές ενέχουν υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας για τέλεση αδικημάτων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως ληστείες οικονομιών και κινητών τηλεφώνων, εξυβρίσεις, απειλές στην σωματική και ψυχική ακεραιότητα, ξυλοδαρμοί, εκβιάσεις και πολλά άλλα.

Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν. Για να μην ξαναζήσουμε στη Βέροια τραγικά περιστατικά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας τώρα και όχι αφού συμβεί κάποιο μικρό ή μεγάλο κακό.

Η δημόσια, πολιτική πρότασή μου να συστεγαστούν ειδικά λόγω του στοιχείου του ότι το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής μόνον μαθητές Λυκείων και καθόλου μαθητές Γυμνασίου δεν εισακούστηκε από τους αρμοδίους. Οι κίνδυνοι όμως από αυτήν την επιλογή είναι ορατοί και το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων σχεδόν βέβαιο. Ποιος θα λάβει τα δέοντα μέτρα, ποιος θα ενδιαφερθεί με σύνεση και μέτρο για το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των μαθητών, την αποτροπή των κινδύνων τέλεσης αδικημάτων και πότε θα πρυτανεύσουν οι κανόνες της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας, αυτής που πριν δεκαετίες επέλεξε στοχευμένα το διαχωρισμό των εξατάξιων σχολείων σε τριτάξια γυμνάσια και τριτάξια λύκεια ώστε να ενισχύσει τόσο την ποιότητα της εκπαίδευσης όσο και την ασφάλεια και ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών;

Και τι να σκεφθεί κανείς κύριε Εισαγγελεύ σε συνδυασμό με τα ανωτέρω όταν γνωρίζει ότι σε κοντινή απόσταση από το σχολικό συγκρότημα λειτουργούσαν οίκοι ανοχής,- την απομάκρυνση των οποίων θεωρούσαμε αυτονόητη και δεδομένη όταν προ ενός και πλέον έτους ερωτούσαμε εκτός ημερησίας διάταξης τους αρμοδίους στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας για το πότε πρόκειται να απομακρυνθούν,- ενώ σήμερα πληροφορούμαστε το ότι όχι μόνον δεν απομακρύνθηκαν οι οίκοι ανοχής από την περιοχή του σχολικού συγκροτήματος αλλά ενώ ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων και εκατοντάδες μαθήτριες και μαθητές μετακινούνται καθημερινά στην περιοχή συνεχίζουν οι οίκοι ανοχής να λειτουργούν κανονικά. Ποιά είναι η θέση ευθύνης και ανάληψης χρήσιμων και νομικά επιβεβλημένων πρωτοβουλιών για την ζωή των πολιτών της Βέροιας και ιδίως των ανήλικων παιδιών μας από τους αρμόδιους όταν δημιουργείται το απίστευτο για τους κανόνες ευνομούμενης πολιτείας θέαμα παιδιά 12 ετών να πηγαίνουν στο σχολείο τους για να μορφωθούν κινούμενα μπροστά από παρακείμενους οίκους ανοχής. Ουδείς ευθύνεται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση? Οι πολίτες της Βέροιας πληροφορούμαστε για σειρά ενεργειών των υπευθύνων της δημοτικής διοίκησης Βέροιας, μεταξύ άλλων απόφασης δημοτικού συμβουλίου, εισαγωγής του θέματος στην Δημοτική κοινότητα Βέροιας και απόπειρα συνεδρίασης δια …. τηλεφωνικής εισήγησης εξ αποστάσεως αρμοδίου αντιδημάρχου, αναβολής της συνεδρίασης, και συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων μαζί με αντίστοιχα δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται σε αναπομπή του θέματος από την περιφέρεια. Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ποιο είναι κύριε Εισαγγελεύ: ¨ότι ενώ το σχολικό συγκρότημα χτίζονταν επί πολλλά έτη και όλοι γνώριζαν ότι θα ξεκινούσε η λειτουργία του δεν λήφθηκαν νόμιμα μέτρα ούτε εγκαίρως, δηλαδή πριν την έναρξη λειτουργάς του, ούτε έστω εκ των υστέρων, ήτοι μετά την έναρξη λειτουργίας του, και τα παιδιά μας βιώνουν το απαράδεκτο και για πολιτισμένη κοινωνία ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου πρωτοφανές να βιώνουν την μετακίνηση προς και από τα σχολεία τους διερχόμενα έμπροσθεν πλησίον ευρισκόμενων οίκων ανοχής.

Η έννομη τάξη της οποίας κατ’ εξοχήν θεράπων και λειτουργός είναι ο κατά τόπον αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός καλείται να ανταποκριθεί στο προκύπτον ζήτημα, ήτοι στο αν θα ανεχτεί αφενός τους αυξημένους κινδύνους σχολικού εκφοβισμού- μπούλινγκ και τέλεσης αξιόποινων πράξεων μεταξύ ανηλίκων νεαρών και παιδιών- μαθητών και μαθητριών λόγω γειτνίασης Λυκείου και Γυμνασίου σε ερημική τοποθεσία και αφετέρου τη λειτουργία στην εγγύς περιοχή οίκων ανοχής, πολύ κοντά στο σεβάσμιο χώρο της μάθησης και των σχολείων, και δη τη συνέχιση λειτουργίας αυτών.

Θα μπορέσουμε βασίμως να προσδοκούμε σε μία ελληνική κοινωνία, η οποία αδίκως σήμερα βάλλεται πανταχόθεν και μετατρέπεται σε σκιά του πρώην σοβαρού και ισχυρού εαυτού της, που θα προχωρήσει με κανόνες ευνομούμενης πολιτείας και κράτους προστασίας του κοινώς παραδεδεγμένου καλού και ηθικού και του εν γένει δημοσίου συμφέροντος μαζί με μία, πολιτισμένης, ορθά εκπαιδευμένη και έμπλεη ηθικών και χριστιανικών κανόνων νέας γενιάς και νεολαίας, με την οποία θα μπορούμε να βαδίσουμε μπροστά και να ελπίσουμε στο συλλογικά καλύτερο αύριο ή θα βυθιστούμε στην ανομία και την πολύπλευρη παρακμή και ύφεση στην οποία μας έχει βυθίσει ο ριζωμένος παλαιοκομματισμός και η κοινωνία των κολλητών;

Τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά είναι στο σύνολό τους αληθινά και βάσιμα. Σας καλώ να πράξετε τα δικονομικώς δέοντα, διατάξετε προανάκριση και ερευνήσετε την υπόθεση σε βάθος, καλώντας τόσο εμένα όσο και τους μάρτυρες που προτείνω, προκειμένου να καταθέσουμε και σας προσκομίσουμε έγγραφα στοιχεία.

ΕΠΕΙΔΗ έχω έννομο συμφέρον προς κατάθεση, επίρρωση και ευδοκίμηση της παρούσας.
ΕΠΕΙΔΗ ήδη έχω δεχθεί, ενόψει του ότι στην κοινωνία είναι ευρέως γνωστή η δημόσια στάση μου για την δυναμική αντιμετώπιση σε θέματα μπούλινγκ και σχολικής εγκληματικότητας καθώς και της λειτουργίας οίκων ανοχής κοντά στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα και δη μη ομιλούντα καλά ελληνικά, γεγονός που δεν με πτοεί πολιτικά και ηθικά αλλά δεν μπορεί να μην καταγραφεί.
ΕΠΕΙΔΗ τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά σχετίζονται προφανώς με οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και εν γένει δεδομένες καταστάσεις που εξυπηρετούν κάποιους.
ΕΠΕΙΔΗ δέον να διερευνηθεί το αν έχουν τελεστεί ή συνεχίζονται να τελούνται διάφορα ποινικά αδικήματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ