Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Πέθανε ο Μοναχός της Μονής Καλλίπετρας Θεωνάς




Από την Ιερά Μονή Καλλίπετρας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Ο αδελφός της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας, Θεωνάς μοναχός (κατά κόσμον Στέφανος Γκαλίτσιος) αποδήμησε εις Κύριον.
Ο π.Θεωνάς γεννήθηκε
το 1959 στο χωριό Φυτειά Ημαθίας. Εργάσθηκε ως αθλητικογράφος στον τοπικό τύπο. Το 1990 εισήλθε στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου ως δόκιμος μοναχός, και την δεύτερη Κυριακή της Σαρακόστης του 1992 στη μνήμη του Αγ.Γρηγορίου Παλαμά, εκάρη μικρόσχημος μοναχός υπό του κυρού Παύλου Γιαννικόπουλου Μητροπολίτου Βεροίας, υπό την ηγουμενία του Πανοσιολογιοτάτου Καθηγουμένου Αρχιμ. Γρηγορίου Σοφού.
Εργάσθηκε με πολύ μεγάλο ζήλο για την ανακαίνιση της Μονής Προδρόμου. Ιδίοις χερσί πραγματοποίησε την αποκάλυψη των πουρόχτιστων τοίχων, αποκάλυψε και ευπρέπισε τα σπήλαια πέριξ της Μονής τα οποία και ονομάτισε. Τοποθέτησε μεγάλους ξύλινους Σταυρούς σε κορυφές και σε άλλα σημεία που προσεύχονταν. Για πολλά χρόνια ήταν ο μοναδικός μοναχός όχι μόνον της Μονής αλλά και ολόκληρης της Ημαθίας.
Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο εξαιτίας για το πηγαίο του χιούμορ και τη λαϊκή συμπεριφορά του.
Το 2007 μετά την παραίτηση του καθηγουμένου Αρχιμ. Γρηγορίου Σοφού από την Ηγουμενία της Μονής Προδρόμου, μετέβη στη Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας όπου διετέλεσε και Ηγουμενοσύμβουλος. Εργάσθηκε και στην Καλλίπετρα με ιδιαίτερο ζήλο.
Υπήρξε ένθερμος ψάλτης και έτρεφε μεγάλη αγάπη στην Παναγία. Πολλές φορές όταν έψελνε το "Αξιον Εστιν" της Θ.Λειτουργίας συγκινούνταν. Συνήθιζε να λέει "η μετάνοια δεν είναι μια στιγμή αλλά έχει διάρκεια. Ο κόσμος βλέπει την πτώση αλλά δε βλέπει τα δάκρυα που βγάζει κανείς στο κελλί του όταν αισθάνεται την ενοχή".
Εξαιτίας της βαρύτατης ασθένειας των γονέων του αναγκάστηκε να επιστέψει στη Φυτειά Ημαθίας για να τους βοηθήσει για μια περίπου τριετία.
Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου υπέστη ισχυρό εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Βέροιας κι από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 μετά το πέρας της αγρυπνίας μας για τον Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αποβίωσε εν μετανοία και θερμή πίστη για να ψάλλει αενάως στον Ουρανό. Η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει κατά το μοναχικό τυπικό στην Ιερά Μονή Καλλίπετρας όπου και θα ενταφιαστεί σήμερα (14-9-2016) στις 15:00".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ