Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Συμπυρηνα - Κραυγη αγωνιας απο παραγωγους της Ημαθιας - Τώρα χρειάζεται η τιμή «Αν δεν βοηθήσουν µε τις τιµές, είµαστε για χρεοκοπία.Η Andros και η Evert έχουν μείνει μονο με τα φύλλα.

«Αν δεν βοηθήσουν µε τις τιµές, είµαστε για χρεοκοπία. Τα δέντρα είναι άδεια. Η Andros και η Evert έχουν µείνει µόνο µε φύλλα φέτος. Ό,τι υπάρχει σε παραγωγή είναι οι φυτείες της ποικιλίας Κατερίνα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, η φωνή –ένα κράµα από αγανάκτηση κι απελπισία- του 30χρονου ροδακινοπαραγωγού Πρόδροµου Ντόβα, συµπύκνωσε σε λίγες φράσεις το κλίµα έντονης ανησυχίας, που επικρατεί το φετινό καλοκαίρι στον κάµπο της Ηµαθίας και της
Πέλλας. Μια ανησυχία που επιτείνεται επειδή ο χρόνος κυλά, οι υποχρεώσεις τρέχουν µεγαλύτερες φέτος, ενώ η µεταποίηση συνεχίζει να κάνει παιχνίδια τακτικής, κρατώντας κλειστά χαρτιά στο θέµα των τιµών.

Συναντήσαµε τον νεαρό αγρότη την ώρα που ολοκλήρωνε την παράδοση µέρους της παραγωγής τους σε ένα από τα πολλά «στέκια», που απαντά κανείς αυτή την περίοδο στους δύο νοµούς. Από τις αρχές της εβδοµάδας ξεκίνησε και επίσηµα η συγκοµιδή του συµπύρηνου ροδάκινου και στην περιοχή βλέπεις παραγωγούς και εργάτες από τις 6 το πρωί να µαζεύουν ροδάκινα και µετά τις 2 το µεσηµέρι να γεµίζουν οι δρόµοι µε αγροτικά, τρακτέρ και φορτηγά, που πάνε να ξεφορτώσουν στα κέντρα συλλογής και τα εργοστάσια.
«Αν δεν δώσουν τιµή, χαθήκαµε», επανέλαβε µε αγωνία ο κ. Ντόβας, τονίζοντας ότι ενώ πέρυσι παρέδωσε 120 τόνους, φέτος από τα ίδια χωράφια η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 50 τόνους. «∆ηλώσαµε τα δέντρα για ακαρπία λόγω παγετού, αλλά από τον ΕΛΓΑ δεν το δέχονται. Την ίδια στιγµή, οι γεωπόνοι συνεχίζουν να τηλεφωνούν για οφειλές, ο ΟΓΑ έστειλε ειδοποιήσεις µε αυξηµένα ασφάλιστρα, η εφορία και το πετρέλαιο είναι φωτιά και ο Θεός βοηθός», είπε χαρακτηριστικά.
Παραδίπλα, στα ειδικά τελάρα παραλαβής προϊόντος του «στεκιού», που είναι στο δρόµο για την κοινότητα της Μελίκης, άδειαζε τα συµπύρηνα ροδάκινά του ο Γιάννης Καραγκιοζόπουλος, νέος παραγωγός κι αυτός που έδειχνε κουρασµένος ψυχολογικά από την αβεβαιότητα και όχι από το βάρος των τελάρων, που σήκωνε υπό τον καυτό ήλιο. «∆εν είναι καλή χρονιά. Ο καιρός δεν πήγε καλά και η παραγωγή  είναι τουλάχιστον 30% µειωµένη από πέρυσι, δεν ακούγεται τίποτε για τις τιµές, τα έξοδα ανεβαίνουν και είµαστε ίσα βάρκα - ίσα νερά», δήλωσε µε πικρία.

Αποτην εφημεριδα 

Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ