Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ θα δημιουργηθεί «ανοικτή αγορά» στη Βέροια, που επιλέγει μεταξύ ακόμη 20 πόλεων στην Ελλάδα

Τον δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε, το πρωί της Παρασκευής 22ας Ιουλίου, ο γραμματέας της Ελληνικής  Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κ-Δ Μακεδονίας κ. Γιώργος Καρανίκας,  καταθέτοντας του πρόταση της ΕΣΕΕ για την δημιουργία «ανοικτής αγοράς» (Οpen Mall) στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Ο κ. Καρανίκας,  που συνοδεύονταν από την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ.
Αθηνά Πλιάτσικα- Τσιπουρίδου, αναφέρθηκε στα οφέλη
που θα αποκομίσει η τοπική αγορά, η οποία έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων 20 στην χώρα για να δημιουργηθούν  οι συνθήκες που θα ενισχύσουν το τοπικό λιανικό εμπόριο, έναντι στα εμπορικά πολυκέντρα.
Ο κ. Καρανίκας, εξειδικεύοντας την πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΣΕΣ 2014-2020 ,χαρακτήρισε το σχέδιο ως πρωτοποριακό και καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο.
¨Στόχος μας είναι η μεταφορά του καταναλωτικού ενδιαφέροντος από  τα Malls στην τοπική αγορά, με την εξασφάλιση των  κατάλληλων συνθηκών που θα κεντρίσουν τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά της Βέροιας, όπως χώροι στάθμευσης, σήμανση καταστημάτων,  δενδροφυτεύσεις, ιστοσελίδα και info kiosk από όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν όλα τα προϊόντα των συμμετεχόντων μαγαζιών, ασφάλεια  εύκολη πρόσβαση σε ΑμΕ και ,εκδηλώσεις σε στοχευμένες ομάδες καταναλωτών » τόνισε ο κ. Καρανίκας, ο οποίος επεσήμανε ότι η Βέροια πληροί όλες τις προϋποθέσεις  ώστε να γίνει ο leader της δράσης σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού διαθέτει εκτεταμένο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο ( ο χώρος παρέμβασης θα είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο) καθώς και δρόμους που θα συνδέσουν τον πολιτισμό με την επιχειρηματικότητα (π.χ Παλαιά Μητρόπολη, βυζαντινά μνημεία κ.α).
Ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης στάθηκε θετικός στο εγχείρημα, τονίζοντας ότι η Βέροια διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά συμμετοχής στο πρόγραμμα της «ανοικτής αγοράς. «Θα το στηρίξουμε, μακάρι να γίνει βοηθός στην τοπική εμπορική δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Καρανίκας επεσήμανε ακόμη την συνεργασία της ΕΣΕΕ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μελετητές του οποίου θα κάνουν την σχετική αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα συνοδεύεται από αντίστοιχη μελέτη βιωσιμότητας του σχεδίου για διάστημα 3 τουλάχιστον χρόνων, ενώ το πόνημα τους θα αποτελέσει ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Βέροιας.
Η πρώτη φάση της «ανοικτής αγοράς» εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 4 πόλεις της Ελλάδας (μεταξύ τους και η Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη Βέροια) και  στη δεύτερη φάση της , συμμετέχουν 20 πόλεις, με την Βέροια μοναδική σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης φυσικά.
«Τα Malls είναι καταιγίδα για την μικρή εμπορική επιχείρηση, ενώ κινδυνεύουν και οι εμπορικές αξίες των ακινήτων των μικρών πόλεων. Αξίζει να συμμετάσχει η Βέροια στην προσπάθεια. Η πιλοτική του εφαρμογή στην Αλεξανδρούπολη κατέδειξε ότι  υπήρξαν  σημαντικές εκδηλώσεις με χορηγίες μεγάλων ομίλων. Η εποχή που ο δήμος τα δίνει όλα έχει τελειώσει. Αξίζει να δώσουμε αξία στην τοπική αγορά , πείθοντας μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν διαφημιστικά σε αυτήν» σημείωσε ο κ. Καρανίκας, καταθέτοντας τον φάκελο στον κ. Βοργιαζίδη.
Στα θετικά του σχεδίου αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, επισημαίνοντας ότι  μέσα από αυτό θα μπορέσει να αναπλαστεί στοχευμένα το εμπορικό κέντρο της πόλη, προσδίδοντας κίνητρα επισκεψιμότητας και κατανάλωσης στους εμπόρους της Βέροιας.
Τελικοί φορείς του μνημονίου που θα υπογραφεί θα είναι ο δήμος Βέροιας και ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ την υποστήριξη της διαχείρισης του θα έχει η ΕΣΕΕ.
Μετά την επίσκεψη στον κ. Βοργιαζίδη, η κ. Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου ξενάγησε τον κ. Καρανίκα, στο εμπορικό πεζοδρομημένο κέντρο της Βέροιας, το οποίο διαθέτει άμεση πρόσβαση σε σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως η Παλαιά Μητρόπολη.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ