Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ - ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟ 26% ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΦΚ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΠΑ 23% ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ.

Πλήρη εξομοίωση των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της φορολόγησης των κερδών τους με συντελεστή 26% αντί για 13% που ισχύει σήμερα ζητούν επιτακτικά οι δανειστές μέσω της τελικής πρότασης που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά λίγο πριν το Eurogroup που, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, απέβη άκαρπο.
 Ο αγροτικός κλάδος φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των θεσμών καθώς, εκτός από τους συντελεστές φορολόγησης, παρόμοια εμμονή διαπιστώνεται και για το ζήτημα της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου στους αγρότες για την οποία επίσης ζητούν να καταργηθεί αντιμετωπίζοντάς
την ως «προνομιακή φοροαπαλλαγή».
Kαι τα δύο μέτρα περιλαμβάνονται στη λίστα με τις τελικές προτάσεις με τις οποίες προσήλθαν οι δανειστές στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 25 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, διεκόπη λόγω απουσίας κοινής πρότασης.
Αρχικά πίσω από τις θέσεις αυτές φάνηκε να οχυρώνεται το ΔΝΤ, όμως στην πορεία συντάχθηκε μαζί της και η ευρωπαϊκή πλευρά (Eurogroup, Koμισιόν, ΕΚΤ).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήδη η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει στο θέμα της εξαίρεσης των αγροτικών επιδοτήσεων (μέχρι το ποσού των 12.000 ευρώ) και των αποζημιώσεων από τη φορολόγηση, δεσμευόμενη να πάρει πίσω τις πρόσφατες διατάξεις Βαλαβάνη με νόμο που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα από τη Βουλή. Κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις παραδέχονταν το βράδυ της Τετάρτης από τις Βρυξέλλες ότι η κατάργηση πολλών ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών (μεταξύ αυτών και εκείνων που αφορούν τους αγρότες) βρίσκεται στο τραπέζι.
Ζητούν και τα ξενοδοχεία στο 23%
Στη νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται και πρόταση για ΦΠΑ 23% όχι μόνο στην εστίαση αλλά και στα ξενοδοχεία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά -και το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό- :
- στον υψηλό συντελεστή 23% μπαίνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση
-στο μειωμένο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενεργεία και νερό και
-στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και εισιτήρια του θεάτρου.
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ κατά τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015 περιλαμβανομένης της κατάργησης των εκπτώσεων στα νησιά και άλλων εξαιρέσεων και μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 εφόσον προκύψουν ισοδύναμα έσοδα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Οποιαδήποτε αλλαγή τονίζεται στο κείμενο θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς. Στη νέα πρόταση με τα προαπαιτούμενα επαναλαμβάνονται οι θέσεις για:
- Eίσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%
- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων
- Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών
- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%
- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια
- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
- Ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ
- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων
- Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.
Τέλος οι δανειστές ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2016-2019 ενσωματώνοντας τα νέα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016%, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ