Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Μειωµένες αποδόσεις στις περισσότερες ποικιλίες συµπύρηνου ροδάκινου βλέπουν οι καλλιεργητές, στον αντίποδα των εκτιµήσεων από πλευράς κονσερβοποιών.Αρκετά μειωμένα και τα επιτραπέζια ροδάκινα.Σχολιο.

ΣΧΟΛΙΟ
Να λοιπον που για ακομη μια φορα πεσαμε μεσα στο προβλημα καθως ως Σαιτ το AMMOSIMATHIA BLOG - IMATHIA FRE BLOGGERS ειχαμε αναφερει και αναδείξει μηνες πριν με αλλεπάλληλα δημοσιευματα και τονισαμε ιδιαιτερα την μειωμενη παραγωγη που θα υπαρξει διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις της ΕΚΕ που κοιτάζει τα δικα της συμφέροντα πρωτίστως.Ελπιζουμε να υπαρξει ανάλογη αύξηση στην τιμη της πρωτης υλης του συμπυρηνου ροδακινου μιας και προβλέπουμε να μην μπαινει σε αποζημίωση απο παγετό,κατα τις πληροφορίες μας.Ειναι και στο χερι των παράγωγων να πιεσουν την κατάσταση για να διασωθούν και αυτοι και η καλλιέργεια.

Μειωµένες αποδόσεις στις περισσότερες ποικιλίες συµπύρηνου ροδάκινου βλέπουν οι
καλλιεργητές, στον αντίποδα των εκτιµήσεων από πλευράς κονσερβοποιών, που έκαναν λόγο ήδη από αρχή Μαΐου για σχετικά αυξηµένη παραγωγή συµπύρηνου από πέρυσι, που ήταν 425.000 τόνοι.
Κατά κοινή οµολογία των παραγωγών δεν αντανακλούν την πραγµατικότητα οι προβλέψεις του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστα Αποστόλου, αρχή Μαΐου, για µικρή αύξηση της φετινής παραγωγής συµπύρηνου στην Ηµαθία. Καταρχάς, «οι ποικιλίες συµπύρηνου ροδάκινου Α37, Α39, Fortuna, οι οποίες, βέβαια, δεν αντιπροσωπεύουν µεγάλο ποσοστό της παραγωγής, παρουσιάζουν αυτή την περίοδο, µείωση σε ποσοστό 30%», επισηµαίνει ο Θεολόγης Καραΐνδρος, πρόεδρος του Α. Σ. Βέροιας Venus Growers.

Βέβαια, σε αρκετές περιοχές υπάρχουν καλλιεργητές που έχουν χάσει και το 50% της παραγωγής τους όσον αφορά τις ποικιλίες Α37 και Έβερτ σε σχέση µε την περσινή χρονιά, που επίσης παρατηρήθηκε µειωµένη παραγωγή. Επιπλέον, για την Andros, που µαζεύεται µετά τις Α37, Α39 και Fortuna, αναµένεται µείωση τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση µε πέρυσι λόγω των πολλών βροχών. Ωστόσο, στην Πέλλα -ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές- η παραγωγή  αυτής της ποικιλίας εκτιµάται 40-50% µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι.

Και την περσινή χρονιά η παραγωγή ήταν µειωµένη εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και των µυκητολογικών προσβολών (από µονίλια), µείωση που είχε παρουσιαστεί και στη σοδειά του 2013.
Η φετινή πτώση της παραγωγής, η οποία σε ορισµένα κτήµατα φτάνει στο 1/4 µίας κανονικής χρονιάς, οφείλεται κυρίως στις χαµηλές θερµοκρασίες και τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Μάλιστα, η καρπόπτωση είναι πιο έντονη σε πρώιµες και όψιµες ποικιλίες, οι οποίες είναι περισσότερο ευπαθείς στις δυσµενείς καιρικές συνθήκες.


Πέρσι η µέση τιµή παραγωγού για το συµπύρηνο ήταν 25-28 λεπτά το κιλό (27 λεπτά οι όψιµες ποικιλίες, 23 οι µεσοπρώιµες). Κι αυτό καθώς εκτός από µειωµένη παραγωγή, είχε σηµειωθεί αυξηµένη ζήτηση, η οποία φέτος είναι εντονότερη λόγω της µεγαλύτερης ζήτησης από τις Η.Π.Α., όπου το ελληνικό προϊόν εξάγεται από πέρυσι. Εδώ πρέπει να σηµειωθεί ότι στις ελληνικές εξαγωγές προς την Αµερική συνέβαλε και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ ταυτόχρονα στην Καλιφόρνια έχουν µειωθεί οι εκτάσεις συµπύρηνου λόγω του υψηλού κόστους.

Οι Καλιφορνέζοι αντί του βιοµηχανικού ροδάκινου καλλιεργούν αµυγδαλιές και καρυδιές, που είναι µηχανοποιηµένες καλλιέργειες. Έτσι, «φέτος αναµένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις του ελληνικού προϊόντος», εκτιµά ο Χρ.Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών Ο.Π. Ηµαθίας. Στην Ελλάδα λόγω των χαµηλών τιµών του επιτραπέζιου τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αυξηθεί οι φυτεύσεις του συµπύρηνου σε Ηµαθία και Πέλλα.

Ακόμα δεν έχει διαµορφωθεί  τελείως η εικόνα για την παραγωγή συµπύρηνου του ’15, η συγκοµιδή του οποίου φέτος αρχίζει µετά τις 15 Ιουλίου (10-12 µέρες πιο πίσω από µία κανονική χρονιά). Η οψιµότητα ευνοεί την ποιότητα καθώς ο καρπός αναπτύσσεται καλύτερα και το ροδάκινο έχει όλες τις οργανοληπτικές ιδιότητές του. Πρώτες µαζεύονται οι  ποικιλίες Romea και Κατερίνα, οι οποίες δεν έχουν εµφανίσει σηµάδια µειωµένης παραγωγής.


Εκτιμήσεις

Αρκετά μειωμένα και τα επιτραπέζια ροδάκινα
Μεγάλη καρπόπτωση παρατηρείται φέτος ειδικά στις πρώιµες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου (Francois, May Crest, Royal Glory) στην Ηµαθία λόγω των παγετών και των παρατεταµένων βροχών κατά την ανθοφορία.
Έτσι, φέτος αναµένεται µειωµένη παραγωγή για το προϊόν, αν και σε 10 µέρες θα µπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς προβλέψεις. Σηµειώνεται ότι πέρυσι η τιµή παραγωγού για τα πρώιµα επιτραπέζια ροδάκινα ήταν στα 50 λεπτά το κιλό στην Ηµαθία, ενώ µετά το εµπάργκο έπεσε κατακόρυφα στα 25-30 λεπτά.
Λόγω των χαµηλών τιµών τα τελευταία χρόνια για το προϊόν οι παραγωγοί στράφηκαν στο συµπύρηνο. Και στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία) οι τιµές παραγωγού πέρυσι ήταν πιεσµένες για το επιτραπέζιο ροδάκινο, στα 20-25 λεπτά το κιλό.
Επιπλέον, τους ροδακινοπαραγωγούς προβληµατίζει και η οριστική µαταίωση του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισµού αφενός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία αφετέρου για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης των συνοδευτικών µέτρων για το σχολικό έτος ’14-’15, που βαίνει προς το τέλος του.
Η µαταίωση οφείλεται στη «µη δυνατότητα υλοποίησης του έργου στο σύνολό του, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Καν. (ΕΚ) 288/2009 και του περιορισµένου χρονικού διαστήµατος για την υλοποίησή του µέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2014-2015».
 http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ