Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ στην ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ για ΖΗΜΙΕΣ ΕΜΠΑΡΓΚΟ στη ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ‏.

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών που επλήγησαν από τις
κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που προκάλεσαν αντίμετρα, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:
"Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία αγροτιά από την αντιαγροτική πολιτική
της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν προστεθεί από το καλοκαίρι του 2014 οι κυρώσεις ΕΕ - ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας που προκάλεσαν τα αντίμετρα της τελευταίας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που εξελίσσονται στην Ουκρανία.
Οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση, καθώς χιλιάδες τόνοι ροδάκινων παραμένουν αδιάθετοι. Από την ελληνική κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση λίγες μέρες πριν τις εκλογές ανακοινώθηκαν ενισχύσεις ψίχουλα για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από τις οποίες αποκλείονται οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία των ζημιωθέντων, αφού προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί αυτή η πενιχρή αποζημίωση είναι οι δικαιούχοι να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδακίνων ή/και νεκταρινιών. Η πρόσθετη δε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που αποφασίσθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξαν οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν μια κοροϊδία, όταν μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημία αφορά σε 60.000τόνους με αξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Καμία άλλη πρόβλεψη, επίσης, δεν υπάρχει για τους φτωχομεσαίους αγρότες άλλων καλλιεργειών (όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, πορτοκάλια κ.α.) που επίσης επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ.
Δεδομένου ότι το εμπάργκο προβλέπεται να είναι σε ισχύ μέχρι τις 5Αυγούστου 2015, και με βάση το γεγονός ότι η τελευταία Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης επέκτεινε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αθωώνοντας μάλιστα τις ευθύνες της ΕΕ ερωτάται η Επιτροπή :
- Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική αποζημίωση των μικρομεσαίων ροδακινοπαραγωγών και των άλλων αγροτών που επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ και αν ναι, ποια;
- Σκοπεύει να άρει εκ μέρους της ΕΕ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που προκαλούν τα αντίμετρά της πλήττοντας τη μικρομεσαία αγροτιά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ;".
24/02/2015 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ