Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ.

Η ισπανική Ομοσπονδία των Ενώσεων Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (FEPEX), ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της ισπανο-γαλλο-ιταλικής ομάδας συνεργασίας, την κατάθεση από κοινού αιτήματος προς την Κομισιόν, για την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κρίσεων στην παραγωγή πυρηνόκαρπων της ΕΕ. Η πτώση των τιμών στα ροδάκινα και νεκταρίνια είχε σαν αποτέλεσμα το ξέσπασμα ταραχών από Γάλλους παραγωγούς, στις 5 και 17
Ιουλίου 2014, στο Περπινιάν, με επιθέσεις κατά φορτηγών με ισπανικά ροδάκινα.
Όπως επισημαίνει η FEPEX, «η κρίση των τιμών είναι κοινή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που παράγουν πυρηνόκαρπα και η εξεύρεση λύσεων δεν πρέπει να συνοδεύεται από αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών, οι οποίες δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Πρέπει η Κομισιόν να αναλάβει άμεσα μέτρα πριν εξαπλωθούν οι ταραχές».

Η FEPEX ζητά την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 219 του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013, της Κοινής Οργάνωσης Αγορών (ΚΟΑ), το οποίο αφορά μέτρα πρόληψης κρίσεων στην αγορά και παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, που επιτρέπουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Όπως επισημαίνει η FEPEX, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μέτρα, γιατί αυτή τη στιγμή η κρίση που πλήττει τους παραγωγούς πυρηνοκάρπων αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημά τους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους».

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Καταλονίας (FCAC) προχώρησε σε επίσημη καταγγελία προς τη γαλλική κυβέρνηση, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Γάλλων παραγωγών σε φορτηγά με ισπανικά ροδάκινα. Η καταγγελία ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, που συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και τα μέλη του τομέα των πυρηνόκαρπων από τις τρεις χώρες.

Ο κ. Ramón Sarroca, πρόεδρος της FCAC, που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι «θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς που πλήττονται από αυτά τα περιστατικά. Επίσης τονίζουμε πως είναι ψέματα ότι τα φορτηγά που καταστράφηκαν δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης». Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση κατά την συνάντηση ανακοίνωσε ότι εγγυάται την ασφαλή διέλευση από τη χώρα των ισπανικών φορτίων με ροδάκινα.

http://www.agrotypos.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ